Når vi bliver skadet, er der en tendens til at ville gøre alt, hvad vi kan, for at komme tilbage på banen så hurtigt som muligt. Det er som regel først ved udsigten til at stå over for en periode uden for brættet, at vi virkelig prøver at knokle og gøre alt, hvad vi skal, for at få vores elskede skøjtetid tilbage.
Desværre kan denne entusiasme ofte virke imod os ved ikke blot at lede de forkerte steder efter svar, men ofte også ved at forsøge at gøre for meget. Vi glemmer ofte at se det større billede af, hvad der skal til for at komme sig efter en skade. Vi ser alt for nøje på de øvelser, vi får at vide, at de vil hjælpe os, og vi ser ikke alle de andre variabler, der faktisk vil gøre den største forskel.
Dette indlæg skal kaste lidt lys over det, som jeg mener er de mest oversete og mest gavnlige variabler, som de fleste skøjteløbere overser, når de søger at komme sig efter skader.
1: Du kan overskride din evne til at komme dig:
Det kan være fristende at kaste alt muligt på en skade i håb om, at den kommer sig hurtigere; for eksempel øvelser, mobilitet, terapipistoler, massage osv. Desværre, jo mere stimulering vi giver en skade, jo mere skal vores krop restituere, og den kan kun restituere fra et vist antal stimulanser.
Det er godt at huske, at skader involverer muskelvæv, som er træt, ømt, forværret eller simpelthen har nået deres grænse. Selv om et godt genoptræningsprogram, der kombinerer mobilitet, stabilitet og styrke, vil være afgørende for at få dig ud af smerten, tager de bedste genoptræningsprogrammer hensyn til hvile og restitution, og det er her, de største spring bliver taget.
2: Du spiser måske ikke nok:
Når vi restituerer efter træning eller en skade, ønsker vi, at vores krop skal være i en “anabolsk tilstand”, hvor muskelvævet repareres og tilpasses, så det bliver stærkere og bedre i stand til at håndtere de kræfter, der er lagt på det. Denne proces skal have den rette næring (tilstrækkelig med mad) for at sikre, at den rette ombygning af muskelvævet kan finde sted.
Uden det rette brændstof kan vores krop have svært ved at genopbygge og reparere muskler og i stedet blive fastlåst i en “katabolisk tilstand”, hvor musklerne begynder at blive nedbrudt på grund af den manglende energi, der tilføres kroppen.
Derfor er det vigtigt at sikre, at vi får nok næringsrige fødevarer af god kvalitet i vores kost, hvis vi skal afhjælpe skader.
Et virkelig nyttigt tip er at sikre, at du ikke taber dig, mens du forsøger at reparere en skade. Dette vil være en god måde at vide, at energien IND (mad) matcher energien UD (træning), og at din krop får tilstrækkeligt med brændstof til at udnytte genoptræningsprocessen. Dette sikrer også, at vi er i stand til at forblive i den anabole tilstand, hvor muskelopbygning kan finde sted.
3: Ikke at få nok protein:
Det vigtigste makronæringsstof i genopbygningsprocessen (se ovenfor) er protein. Protein er bogstaveligt talt den byggesten, der er nødvendig for at regenerere og reparere muskelvæv i hele genopbygningsprocessen, hvilket forklarer, hvorfor vi har brug for så meget af det. Problemet er, at de fleste skatere ikke får nok.
Et godt udgangspunkt er at sørge for, at du får 1,7 g protein pr. kg kropsvægt. Dette kan presses så højt som 2,2 g pr. kg kropsvægt for at maksimere resultaterne.
For de fleste skøjteløbere kan det være uoverskueligt at vide, hvordan man måler dette, så for at forenkle tingene skal man bare sigte mod at få en portion protein i hvert måltid tre gange om dagen. Derfra kan en proteinshake et eller andet sted på dagen være det ekstra boost, der er nødvendigt.
4: Din søvn er lort :
Søvn er afgørende for, at kroppen kan restituere og reparere sig selv. I løbet af natten styrkes knoglerne, muskelceller og væv repareres og skabes, og testosteron og væksthormoner (GH) produceres. De fleste mennesker oplever ikke nok eller dårlig søvnkvalitet, hvilket fører til forlænget genopretning efter skader eller bare nedsat mental og fysisk præstation. At ordne din søvn med følgende tips vil være et af de bedste hacks du kan gøre for at se fordelene på dit bræt:
Sigt efter 7-9 timers søvn om natten. Hvis du er langt fra det, kan du sætte dig et mål om at øge din søvn med 30 minutter hver uge, indtil du når det minimale mål på 7 timer.
Udvikl en rutine om natten. Minimer din skærmtid ved at slukke for skærme (ja, selv din telefon) en time, før du går i seng. Det blå lys fra skærme forhindrer din krop i at producere et søvnfremmende hormon kaldet melatonin, hvilket kan forhindre os i at falde i søvn og blive ved med at sove.
Undgå koffein om eftermiddagen. Det lyder indlysende, men koffein holder dig vågen! Koffein har en halveringstid på ca. 5 timer. Det betyder, at hvis du indtager 40 mg koffein kl. 16.00, vil 20 mg stadig være til stede i dit system kl. 19.00 . Det kan også tage op til 10 timer for det at rydde dit system fuldstændigt. Dette har en alvorlig indvirkning på din søvnkvalitet, da koffeinen vil hindre kroppens naturlige proces med at forsøge at slappe af om aftenen, hvilket fører til en rolig nattesøvn.
5: Din genopretningstilgang er for tilfældig:
Det sidste tilbageslag i forhold til at komme sig efter skader er, at din genopretningstilgang simpelthen er for tilfældig. En tilgang, der er bygget op af den øvelse fra internettet, plus strækøvelsen fra fyren i parken, plus det mobilitetsredskab, der er lånt af en ven, understøttet af den “magiske” drik, der skulle hjælpe på genopretningen, vil aldrig være effektiv.
Du giver dig selv den bedste chance for at komme dig, hvis du får alle de punkter, der er nævnt i dette indlæg, samlet i et sammenhængende miljø for at fremskynde din genopretning. Hvis du kæmper med, hvor du skal starte, så vælg én ting at ændre i denne uge og skab vaner, der vil vare ved. Dette vil sikre en bæredygtig sund genopretning, der vil få dig tilbage til dit bedste på brættet på ingen tid.
For den fuldt afhørte tilgang skal du sørge for at tjekke Skateboard Strength Fundamentals Program, hvor jeg har stykket det hele sammen for dig.